fotoshoot thuis met gezin op bed

7 tips voor een ontspannen fotoshoot thuis

Een stressvrije fotoshoot thuis? Dat kan. De sleutel naar een succesvolle en comfortable thuisshoot met als resultaat foto’s van jullie die met de jaren dierbaarder worden, ligt in deze 7 handige tips voor een ontspannen fotoshoot. Hier zijn ze:

Tip 1 – Houd je agenda vrij

Probeer op je shootdag geen andere afspraken vóór of na je fotoshoot te plannen. Want gemaakte afspraken buiten de deur vlak voor je fotoshoot, bijvoorbeeld bij je kapper, lopen geheid uit. En dan zit je te stressen om op tijd terug te zijn. Ook shoots lopen uit. Dat kan vooral voorkomen bij newborn/baby’s. Die laten zich niet sturen. Soms moet je je baby troosten, een voeding geven of een luier verwisselen. En vliegt de tijd. Peuters hebben ook hun eigen willetje. En daarom is het fijn om geen tijdsdruk te ervaren.

Tip 2 – Kledingkeuzes

Je kledingkeuzes, wat je aan gaat trekken is een belangrijk onderdeel van je fotoshoot, zo niet het belangrijkste. Denk er vooraf goed over na. Want je fotoserie kan met de juiste kledingkeuzes, mooier worden. Weet dat je gebruik kunt maken van mijn -gratis- stylingadvies voorafgaand aan je shoot. 

Gratis stylingadvies


Ik kan je adviseren welke kleding(kleuren) voor de foto’s het beste zou kunnen werken. Dit advies mag voorafgaand aan de shoot, voordat ik begin met fotograferen. Je kan me ook enkele dagen voor je shootdag via whatsapp foto’s voorleggen, waarbij ik advies kan geven. Zo werken contrastrijke kleuren, veel zwart of drukke prints en strepen niet altijd mooi.  Als je een kleurenpalet van 3 of 4 kleuren kiest die bij elkaar matchen, dan komt alles vaak mooi samen.

Tip 3 – Opruimen

Je huis hoef je niet van boven tot onder tot in de puntjes op te ruimen. Op de dag van de shoot is het wel handig dat je spulletjes weglegt die je later niet terug wilt zien op de foto. Dat geeft je al wat meer rust in je hoofd. Kijk kritisch naar bijvoorbeeld de nachtkastjes in je slaapkamer en haal het waterflesje of het doosje tissues alvastt weg.  En, wanneer ik bij je ben kijk ik ook nog even met je mee en verplaatsen we desnoods wat spulletjes. Bijvoorbeeld een stoel dichter bij het raam schuiven of we trekken de luxaflex wat verder omhoog voor meer licht.

Tip 4 – Houd het behaaglijk

Slaapkamers zijn vaak niet verwarmd. Terwijl een warme, behaaglijke aanvolende kamer juist voor een thuisshoot in de winter wél een aanrader is. Zet de verwarming aan in de slaapkamer / de babykamer en zorg dat het beneden ook een fijne temperatuur is. Zo kunnen we makkelijker foto’s maken van je kleintje in alleen een rompertje.

Dit gezin van 4 beleeft een stressvrije shoot thuis, waarbij papa de dochter kietelt en mama de baby knuffelt.

Tip 5 – Stressvrij vóór de camera

Ja, ook een belangrijke tip – stressvrij blijven tijden je shoot. Natuurlijk is het best spannend, een fotograaf die in de veiligheid van je eigen huis komt en foto’s gaat maken in bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer. Maar dat valt allemaal reuze mee. Ik geef jullie gedurende de shoot kleine aanwijzingen over hoe je moet staan, wat je met je handen en voeten mag/kan doen. Dat je mag knuffelen met je baby of kusjes op het hoofd mag geven. Ik zorg ervoor dat jullie ontspannen en leuk op de foto komen. En een extra voordeel van een fotoshoot aan huis is dat ik je fotografeer in je eigen vertrouwde omgeving.

Tip 6 – Wees uitgerust

Nog een tip voor een stressvrije shoot! Het is niet handig om de avond voor je shoot naar een spetterend feestje te gaan waarbij je weet dat je dansvoeten de volgende dag enorm pijn gaan doen. Probeer de avond voor de shoot bijtijds naar bed te gaan en wat extra rust te pakken. Natuurlijk is dat lastig met kleine baby’s maar probeer je rust te pakken als zij dat ook even doen. Wees uitgerust. Dat zorgt wel voor een meer relaxte en ontspannen shoot!

Grote zus knuffel op bed met haar kleine baby zus tijdens een ontspannen fotoshoot thuis.

Tip 7 – Keuze fotostijl

Wist je dat lifestyle foto’s waarbij jullie niet in de camera kijken, meer emotie tonen? En liefdevoller zijn? Omdat je met elkaar bezig bent in plaats van met mij, de fotograaf? Ik zeg aan het begin van de shoot dat je niet naar mij moet kijken tenzij ik het zeg. Dat maakt dat je niet zo bezig bent met “hoe ik naar het vogeltje kijk”.

Met opdrachtjes en kleine aanwijzingen ontstaan de leukste momenten. (Verlegen) kinderen vinden het ook fijn als ze thuis hun gang mogen gaan, in plaats van in een onbekende studio aan te komen. Thuis kunnen ze hun knuffelbeer erbij pakken of een boekje lezen met mama en papa. Dit soort momentjes helpen allemaal om een relaxte fotoshoot te ervaring te hebben.

En, weet je, lieve mama, die pure, ongedwongen lifestyle fotografie stijl waarbij jullie liefde en connectie van de foto’s afspatten, die wil je vereeuwigen. Daar draait het tenslotte om tijdens jullie fotoreportage: jullie samen en de liefde die jullie voor elkaar hebben vastlegd op beeld.

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan mijn 7 tips voor een ontspannen fotoshoot thuis. Mocht je geïnteresseerd zijn om meer hierover te horen, stuur me een bericht Ik beantwoord graag de vragen en eventuele onzekerheden die je mogelijk nog hebt. En is je partner niet zo van het foto’s maken? Juist thuis, in de eigen vertrouwde omgeving ontdoooien de mannen vaak snel. Het komt dus goed!

Nicole


PS: Benieuwd naar voorbeelden van comfortabele fotoshoot thuis? Hieronder kan je doorklikken naar voorbeelden hoe een onstpannen fotoshoot met je kindjes thuis eruit kan zien. En lees je ook meer over mijn relaxte werkwijze.