Hoe je je digitale foto’s overzichtelijk bewaart

Vrouwen handen die tikken op toetsenbord.

Digitale foto’s bewaren: hoe kun je het beste je digitale foto’s heel overzichtelijk bewaren en ordenen? Zodat je ze ook vrij snel terug kunt vinden? In deze blog geef ik je handige tips hiervoor.

Door Corona verbrengen we nu verplicht meer tijd thuis door. En als je even niet meer weet wat voor nuttigs je zou kunnen doen met je tijd, dan is het wellicht nú een goed moment om je op die klus te storten, die je steeds voor je uitschoof, namelijk orde brengen in de chaos van overal en nergens bewaarde digitale foto’s.

Alleen al dankzij de smartphone die we overal naar toe nemen, schieten we er driftig op los. En maken we heel veel foto’s. Die foto’s bewaren we op verschillende plekken. Ga maar eens na waar je ze allemaal hebt staan. Niet alleen op je telefoon, maar vast ook op het geheugenkaartje in je camera, in diverse folders op je computer, in je mailbox (foto’s die je als attachment kreeg opgestuurd), op al die losliggende geheugenkaartjes die je in de lade hebt liggen.

Zelf maak ik tussen 3000 en 5000 foto’s per maand. Vooral zakelijk vanwege mijn werk als fotograaf, maar uiteraard ook privé.

Foto’s van een shoot moet ik natuurlijk goed terug kunnen vinden. Dat lukt aardig. Want ik heb een systeem gemaakt waarmee ik vrij snel mijn privé- en zakelijke foto’s kan lokaliseren.

HOOFDFOLDER

Begin met het maken van 1 hoofdfolder op je computer en noem die bijvoorbeeld “FOTO’S” .
(Ik heb zelf 2 hoofdfolders: eentje genaamd “FOTO’S PRIVÉ” en de ander heet  “FOTO’S NICOLE LANGEN FOTOGRAFIE” voor mijn zakelijk werk).

Deel deze hoofdfolder in jaartallen in.  Dus 2024, 2023, 2022, 2021 enz.
Binnen elke “jaartalfolder”, maak je weer een subfolder met 12 maanden, een z.g. “maandfolder”.
Bij mij ziet dat er zo uit:

2024

01 – JANUARI
02 – FEBRUARI
03 – MAART enz
Als je nummert op cijfer blijven ze alfabetisch op volgorde (en dat is nog overzichtelijker!)

FOTO’S VERSLEPEN

Nu je deze stappen hebt gemaakt, is het tijd om al je foto’s naar de juiste folders te slepen/bewaren. Zelf vind ik het handig om binnen een maandfolder nog wat submappen toe te voegen. Om het nog overzichtelijker te maken. Zo heb ik deze folders nog in een maandsubmap  “FAMILIE”, “HUIS”, “KATTEN”, “VAKANTIES/TRIPJES” enz.

De map januari van dit jaar ziet er bij mij dus zo uit:
2024
01-  JANUARI
– FAMILIE
– HUIS
– KATTEN
– VAKANTIES/TRIPJES/UITSTAPJES


Zodra je het foldersysteem hebt aangemaakt begint de grote klus: het verslepen van de foto’s naar de juiste mappen.  Dit gaat tijd kosten, maar begin en vorder gestaag!

Vrouw typt op toetsenbord om haar digitale bestanden te ordenen.

BACKUPS

Wanneer alle foto’s op de juiste plaats staan, moet je het volgende niet vergeten: backuppen! Ik kan echt niet genoeg benadrukken dat je hier echt werk van moet maken. Want nu ze zo goed zijn geordend, wil je ze ook niet verliezen. Pc’s crashen en je kan per ongeluk ook een foto bestand weggooien. Een backup-systeem is een must!

Ikzelf heb op 3 plekken een backup staan: pc, externe harde schijven, the cloud. Vertrouw niet alleen op je pc. Want ook die kan crashen, en dan ben je alles kwijt.

CONSEQUENT BLIJVEN

Je hebt de klus geklaard: top! Blijf dit systeem ook trouw gebruiken. Probeer elke maand of desnoods elk twee maanden er even voor te gaan zitten. Maak daarna gelijk weer een backup en voilà, je bent weer bij. Zo heb je een systeem dat jarenlang zijn dienst zal gaan bewijzen! En mocht je nog vragen hebben over het bewaren van je digitale foto’s, laat het me weten!

 Nicole