baby liggend op bed

Hoe plan je je outfit voor je newborn/babyshoot

Kledingtips voor jullie newbornshoot – Wat leuk dat jullie je newborn-/babyshoot hebben ingepland bij me. Een mooie en ongedwongen fotoreportage die een professioneel fotograaf voor jullie maakt, is zijn geld dubbel en dwars waard. Je baby is maar 1x zo klein. En, echt waar, die momentjes van nu gaan zo snel voorbij. Terug gaan naar deze tijd kan nooit meer. En, daarnaast is er nog een goede reden om een professionele shoot te boeken. Want, lieve mama, dan ben jij ook écht onderdeel van de foto’s in plaats van degene te zijn die de babyselfies maakt waar jij niet op staat.

Kleding, jullie outfit voor je babyshoot, is een heel belangrijk onderdeel in je shootvoorbereiding. Onderschat dat niet! Want de outfits die jullie aantrekken, maakt echt uit voor het resultaat van jullie fotoreportage.

Bonus

Graag deel ik hieronder alvast de eerste handige newborn shoot kleding tips voor om je stressvrij op weg te helpen naar goede kledingkeuzes. Daarnaast ontvang je nog als bonus mijn speciale stijlgids. Met extra tips ter voorbereiding op je newborn-/babyshoot!

Ready? Let’s begin…

Stap 1: Outfits – mama’s eerst

Moeders gaan voor! Wat bedoel ik daarmee? Ik ben er voorstander van dat jij, lieve mama, als eerste bepaalt wat je outfit wordt. En dan pas gaat kijken naar de kleding van je baby, je partner en/of je oudere kinderen. Want moeders zijn altijd voor anderen bezig en denken té vaak als laatste aan jezelf. Dat gaan we voor onze shoot daarom omdraaien. Mama’s kiezen dus eerst: want, je verdient het om er prachtig uit te zien tijdens je babyshoot.

Begin op tijd

Wacht dus niet tot de avond vóór de shoot om in je kledingkast te duiken. Dat geeft gegarandeerd stress. En dat willen we niet. Ga daarom zeker al (ruim) van tevoren nadenken over wat je outfit gaat worden. Dat geeft je de tijd om ook eventueel (online) te shoppen.

Jurken

Jurken doen het altijd goed als je pas bevallen bent. Omdat ze mooi meebewegen. Maar ook omdat ze een verhullend effect hebben.We hebben allemaal plekken die we liefst wat willen verbergen. Een vetrolletje hier, een grote boezem daar, dikke billen enz.
Vind je je armen minder mooi, draag dan lange mouwen of een vestje over je shirt of jurk. Is het dat kleine vetrolletje om je middel wat je wilt verhullen? Draag dan een jurk of zorg dat je topje/bloes lang genoeg is wanneer je beweegt.

Broeken

Ben je meer van de broeken, ook dat is helemaal goed, maar denk eens aan iets anders dan een jeans in blauw. Waarom niet grijs? Of denk aan een lekkere zittende broek van jersey. Zorg dan dat je geen blote buik ziet, en dat je topje mooi over je broek valt.

Stap 2: nu de rest

Nu jij je outfit hebt gekozen, is het tijd om voor je baby en de andere gezinsleden aan de slag te gaan. Voor de baby werken onesies en rompertjes altijd top. Wordt een warme zomerdag verwacht, dan volstaat een rompertje met korte mouwtjes. Dat staat ook erg leuk om de mooie beentjes en handjes op beeld te krijgen. Een zachte inbakerdoek (swaddle) bij de hand houden geeft ook mooie sfeerfoto’s van je kleine newborn.
Meer tips vind je in de link naar mijn stijlgids (zie onder).

Leuke babykleding oa verkrijgbaar bij: Zara, H&M, Little Department Store, Babystyling, Esmeralda Laren

Papa’s

Papa’s trekken meestal binnen 1 minuut een combi uit de kast die ze het liefst altijd zouden willen dragen. Ook voor hen geldt, een klein beetje outfit-aandacht goes a long way! Denk eens wat verder dan zijn standaard blauwe jeans en kies, bijvoorbeeld, voor een grijze jeans variant. Die staan zeker net zo fraai op de foto, evenals kaki broeken die ook tijdloos zijn qua mode.  Je doet immers niet jaarlijks een fotoshoot, en een beetje aandacht aan wat hij aantrekt is ook belangrijk.

Oudere kindjes

Zijn er oudere kindjes die (ook) op de foto gaan? Voor de kleine mannetjes werken broeken, overalls of shorts in de zomer heel goed. De meisjes kunnen meestal veel dragen. Als je echte girls-meiden hebt, kies dan voor een leuk jurkje. Maar meiden kunnen natuurlijk ook een broek en mooi bloesje dragen. Let ook hier erop dat de kleding niet te krap of te groot is.

Extra tip 1: prints – met mate

Mijn stelregel: liefst 1, maar maximaal  2 personen zouden iets met een printje of patroon moeten dragen (zoals bijvoorbeeld een bloemetjespatroon, stipjespatroon). In de foto van de baby hierboven zie je dat ze een onesie met een leuk patroontje aanheeft; de rest van het gezin droeg geen patroontje, omdat het te druk zou zijn voor de foto’s.

Géén logo

Wat jullie zeker niet aan moeten trekken zijn shirts of hemden met grote logo’s erop. Die trekken gelijk de aandacht weg van het gezicht, en dat willen we niet. Behalve shirts met grote tekst, raad ik kleding met (kleine) strepen ook af voor iedereen. Die maken breder en leiden het oog echt te snel af van de gezichten. Blijf dus zoveel mogelijk weg van strepen, logo’s en teveel verschillende patronen door elkaar!

Extra tip 2: lagen & materialen

Lagen doen het altijd goed. Denk: vestjes op een jurkje, vestje over de schouders gedrapeerd, sjaal enz.
Verschillende materiaalsoorten (katoen, chiffoen, linnen, spijkerstof) combineren vaak goed met elkaar. Denk aan een spijkerjasje op een lange maxijurk of een linnen bloes op een chino enz.

Gratis stylingadvies

Vergeet niet: als extra service bied ik gratis stylingadvies aan bij het kiezen van je outfit voor je newbornshoot. Je kan me voorafgaand aan de shoot foto’s appen, of we houden een zoomgesprek, en ik help je dan graag op weg. Natuurlijk kunnen we ook, voordat de shoot begint, nog even je kledingkast induiken voor een laatste outfit check.

Dat waren mijn belangrijke kledingtips. De andere handige tips ter voorbereiding lees je hier!

Bekijk ook deze blogs: