Mijn favoriete fotoshoot locaties

BIJGEWERKT: JANUARI 2024

De vraag: “Wat zijn mijn favoriete fotoshoot locaties voor buitenshoots”? en “Wat zijn de beste plekken om foto’s te maken?” wordt mij vaak gesteld.

Met deze blog “Mijn favoriete buitenshoot locaties” help ik je graag op weg om te kiezen wat bij jullie past. Want dat is ook belangrijk, een shootplek buiten vinden wat past bij jullie als gezin. Jongens willen liefst rondrennen, en meisjes houden vaak niet van modderige schoenen. Sommige zwangeren vinden een fotoreportage aan zee mooier dan eentje in het bos.

Beste plekken voor fotoshoots in de buitenlucht

Hoog tijd om enkele van mijn lievelingsplekken met jullie te delen. Oh ja… ze bevinden zich allemaal binnen een straal van plusminus maximaal 50 km van ’t Gooi vandaan.

Nog wel een belangrijke sidenote, overigens. De natuur heeft het in het dichtbevolkte Nederland zwaar. Veel mensen, weinig vrije ruimte. Ook dieren en planten ondervinden de druk van een vol Nederland. Er zijn nog mooie plekken in Nederland. Ik ga daarom ook respectvol om met de natuur tijdens mijn buitenreportages. Ik blijf op de paden. Ik verstoor geen nieuwe aanplant of bestaande aanplant. Het plukken van wilde bloemen om die mee naar huis te nemen, is ook een no-go. Ik neem geen ballonen mee die we loslaten en ik doe zeker niet aan een gender reveal met poeder.

Dat past niet bij mijn lifestyle fotografie en ook niet bij wie ik als fotograaf wil zijn. Het duurt soms jaren voordat plantjes groot worden, en die willen we niet binnen een fotomoment van 5 minuten op een bepaalde plek waar we staan of lopen kapot maken. Wat we nu koesteren aan natuur, kunnen we aan onze kinderen en de generaties na hun als legacy achterlaten. Ik vind dat heel belangrijk!

Dat gezegd hebbende, neem ik jullie graag mee naar mijn favoriete fotoshoot locaties. Hieronder mijn top plekken voor fotoshoots in de buitenlucht. Ze staan in willekeurige volgorde, en let op – bij sommige locaties moet er ook gereserveerd worden vooraf.

Fotolocatie Goois Natuurreservaat

Gezin met zoontje zit in de paarse heide tijdens een fotoshoot in de buitenlucht.

Dichtbij huis en hier in het Gooi worden we omringd door heide en bos. Vooral half augustus/begin september, wanneer de heide op haar mooist is, is een fotoserie in dit gebied prachtig. Maar ook in de herfst en winter is het een gevarieerd landschap van zandverstuivingen, grasland en bosland om er bijvoorbeeld een zwangerschapsreportage te houden.

Soort omgeving – heide, (naald)bos.

Fotoshoots in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Vlak aan zee, tussen Bloemendaal en Haarlem gelegen ligt Nationaal Park Kennemerland. 
Een geliefde plek om met gezinnen te vertoeven, vanwege het water/meertje, de zandduinen en beschaduwde bossen. Fijn om te picknicken of een wandeling te maken na een shoot. Kinderen kunnen er ook lekker ravotten. Een geliefde plek om een fotoreportage buiten te houden.

Soort omgeving: duinen, meer, bos.

Foto’s op de Soesterduinen

Ouders dansen met kinderen op de Soesterduinen

De Soesterduinen zijn heel bekend en geliefd bij heel veel mensen. Ook echt een van mijn favoriete fotoshootlocaties. Het is een groot zandverstuivingsgebeid omringd door bos en naaldbomen. Een fijne plek dus om de shooten, en elk seizoen is het hier mooi. Kan druk zijn in de weekenden met joggers en veel mensen die hun hond meenemen voor een wandeling. Ik spreek vaak vroeg hier af of laat op de middag om de ergste drukte in het weekend te omzeilen.

Soort omgeving:  duinen en naaldbomen

Henschoter Meer: fijne locatie voor een buitenshoot

Mijn favoriete fotoshoot locaties - Henschoter meer

Het Henschoter Meer, vlakbij Woudenberg. Behoort ook zeker in mijn top 3 van favoriete fotoshootlocaties. Een prachtig diepgroen meer omringd door een zandstrand en naaldbomen. Maar kom er niet in het weekend in voorjaar/zomer, want dan is het veel te druk. Het liefst maak ik foto’s hier door de weeks of in de winter. En, houd rekening met reservering en kosten om hier te mogen fotograferen.

Soort omgeving: water, bos, strand

Boekesteyn

Een gezin wandelend hand in hand tijdens bij Landgoed Boekestijn, een favoriete locatie voor buitenshoos.

Landgoed Boekesteyn van Natuurmonumenten is een buitenplaats aan het Noordereinde in ‘s-Graveland. Hier kwam ik als kind vaak met mijn ouders voor een wandeling. Een mooie bosrijke omgeving, afwisselende lange boomrijke lanen omringd door kronkelige bospaden. Vlakbij ligt het Bezoekerscentrum ‘s Graveland, waar je in de zomer lekker buiten kunt zitten.

Natuurmonumenten heeft de regels met ingang van 2024 in de natuur flink aangescherpt. Drones, asverstrooiing, afscheidsceremonies, bosbaden, en het uitlaten van meer dan drie honden zijn niet meer toegestaan in natuurparken. De aanscherping gebeurt in het kader van natuurbescherming, vanwege de toenemende bezoekersaantallen in de natuur. Voortaan moet er vooraf toestemming gevraagd worden voor het houden van een fotoshoot. Houd hier dan ook rekening mee. Je zult hier tijdig achter aan moeten. Ik overleg graag met jullie overigens.

Verder zijn er nog genoeg mooie plekken om een fotoreportage te houden. Soms is het nodig dat je toegang betaalt, of een reservering moet maken.
Wat voorbeelden:
strandje bij Muiderberg
– strandje bij Huizen
– Kasteel Groeneveld
– Muiderslot
– Fort aan de Vecht
– het centrum van Utrecht, Amsterdam, Amersfoort

Maar denk ook eens out of the box, zoals een fotohoot op een boerderij. Of op een bootje varen op de Vecht en stoppen voor een picnic.

Zoals je ziet heb ik best wat opgesomd vwb mijn favoriete fotoshoot locaties , wat ik de mooiste / beste plekken voor fotoshoots in de buitenlucht, hier in de regio, vind. En de lijst kan past weer anders uitzien of 2 jaar.

Heb jij een favoriet? Staat jouw favoriete plek er niet tussen? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe plekjes, en ik denk ook heel graag met je mee. Zeker wat past bij jullie gezin of wat past bij het fotoshoot moment.
Laat het me weten, dan ga ik graag op onderzoek uit en natuurlijk met je mee op pad tijdens een ontspannen en relaxte shoot!

Nicole