Waarom veiligheid bij een newbornshoot belangrijk is
Veiligheid bij een newbornshoot. Ik vind het een factor van belang bij een shoot met een pasgeborene (en je keus voor een fotograaf). Waarom is veiligheid zo belangrijk en waar kan je aan denken? En wat doe ik allemaal om een veilige shootomgeving te creeëren? Je leest het in deze blog.
Nadat je 9 maanden lang hebt gewacht op de komst van je baby, is hij / zij er dan eindelijk. Jouw kostbaarste bezit.
Veel ouders kiezen ervoor om deze prille newborntijd te laten vastleggen door een fotograaf.
Veiligheid
Bij lifestyle newbornshoots waar ik gespecialiseerd in ben, komt de fotograaf bij je thuis. (Hier lees je wat lifestyle fotografie precies is). Het fijne voordeel van een shoot thuis is dat dit in je eigen, vertrouwde omgeving plaatsvindt. En je hebt alles bij de hand: genoeg luiers, het speentje en alle babykleding, voor als er ongelukjes gebeuren en je het rompertje moet wisselen.
Ik vind het belangrijk om als fotograaf met rust en geduld te werken, want veiligheid tijdens een newbornshoot gaat voor alles. Daarom zijn jullie ook mijn enige klanten op jullie shootdag. Bij mij geen shoot die in rap tempo wordt afgelegd omdat een volgende klant op mijn agenda staat.
Als je mij een kopje thee / koffie aanbiedt, lekker, alleen dat kopje neem ik nooit mee naar de slaapkamer of babykamer wanneer ik ga shooten. Die kopjes met warme vloeistof horen niet bij de shootomgeving. Alles om ongelukken (of brandwondjes) te voorkomen.
Zijn er ten aanzien van veiligheid ook andere punten waar je aan kan denken? Ja zeker!
Geborgenheid
Het liefst begin ik aan de shoot als je baby net gevoed is. Zodat je baby daarna rustig is en een beetje kan slapen. Ik let goed op hoe je kleintje reageert. Is je baby onrustig? Huilt je kleine? Dan is er de tijd om even pauze te nemen tijdens de shoot en je newborn te troosten. Vaak helpt het om je baby dan dicht tegen je aan te houden en dat je newborn het contact van mama of papa weer even voelt.
Warmte
Voor je baby is het belangrijk dat het behaaglijk aanvoelt. Dit is voor de foto’s van ontblote voetjes, beentjes of voor de foto’s in een rompertje erg fijn. Zeker in de wintermaanden. Ik raad alle ouders ook aan om de verwarming op 23 graden aan te zetten in de slaapkamer en –babykamer, voordat ik kom. Onderkoelde baby’s willen we niet hebben.
Hittegolf
Is jullie shoot in de zomer gepland staat en wordt het een hele warme dag boven 25 graden? Of is er een hittegolf voorspeld? Dan shoot ik vroeg in de ochtend, wanneer de temperatuur nog aangenaam is. Als dat niet lukt, dan verplaatsen we de shoot. Bij lifestyle shoots maak ik namelijk ook foto’s van jou/jullie met jullie newborn in de armen c.q. dicht tegen je aan, en dat is warmte op warmte. Niet goed als het bloedheet is.
Reflux
Heeft je baby last van reflux? Bij reflux is het verstandig dat je baby na het voeden twintig minuten rechtop blijft. Ik houd daar rekening mee in de flow van mijn fotografie. Er zijn genoeg fotomomenten die ik al kan maken als jij of je partner je baby in je armen vasthoudt en knuffelt.
Prikjes
Probeer het inplannen van de verplichte prikjes niet de dag van of enkele dagen vóór je babyshoot in te plannen. Uit ervaring weten we dat veel baby’s koortsig kunnen worden en niet zo lekker in hun vel zitten van de prikcocktail in hun lijfje. En daardoor veel kunnen huilen. Dit levert voor jullie als ouders, en zeker voor de baby anders toch wat extra stress op als de shoot kort na de prikjes plaatsvindt. En dat willen we voorkomen.
Zoals je leest, veiligheid bij een newbornshoot vind ik zeer belangrijk, naast professionaliteit en geborgenheid.
Nog ten aanzien van veiligheid: ik heb hierin workshops gevolgd o.a. bij een kinderfysiotherapeute gespecialiseerd in newborns/babys. En inmiddels heb ik al meer dan 200 newborns en baby’s mogen fotograferen, en heb dus best veel ervaring met het shooten van kleine hummeltjes.
Mocht je ook prachtige herinneringen wensen aan die prille tijd, net zoals de ouders van deze kleine man dat deden?
Neem contact met me op voor beschikbaarheid.