Wat is lifestyle fotografie eigenlijk?

Bijgewerkt: januari 2024

Lifestyle fotografie: Toen ik 10 jaar geleden begon met lifestyle fotografie, was deze vorm van fotografie nog niet heel erg bekend in Nederland. Inmiddels hoor je de term wél steeds meer.

En toch kreeg ik een tijdje terug de opmerking van een oude bekende,  dat ze niet precies wist wat de term lifestyle fotografie inhoudt.  Tijd om toe te lichten wat lifestyle fotografie is en wat een lifestyle fotograaf doet..

mooie lifestyle fotografie: een collage van newbornshoot thuis

Lifestyle fotografie: waar zit het verschil?

Bij documentaire fotografie fotografeer je juist alles precies zoals het is. Als fotograaf stel je je het liefst zo verdekt mogelijk op, zodat degenen die je fotografeert eigenlijk niet meer in de gaten hebben dat je in dezelfde kamer bent. Je praat niet met je klanten, je legt gewoon vast wat er voor je lens gebeurt. Je geeft geen tips, geen aanwijzingen om bijvoorbeeld ‘’links op de bank te gaan zitten’’ omdat je dan de grote rommelkast met speelgoed en oude boeken niet ziet.

Bij portetfotografie, wat veel in studio’s voorkomt, wordt heel veel geregisseerd en aangepast. De fotograaf gebruikt vaak extra lampen, flitsers om in te flitsen, let op hoe het model zit, haar hand onder haar kin heeft, kijkt van welke kant zijn of haar gezicht het beste gefotografeerd kan worden. En let op de styling.

Babyshoot: mooie lifestyle shoot met newborn baby thuis in haar kamer

Lifestyle fotoshoot: Een mix van beiden

Lifestyle fotografie is eigenlijk een bepaalde mix van portret- en documentaire fotografie. Deels leg je vast wat je voor je camera afspeelt, maar deels regisseer je tot op een bepaalde hoogte.  Je let op zaken als waar het natuurlijke licht vandaan komt, in welke kamer je gaat fotografen en je geeft tips t.a.v. kleding. Tijdens de shoot let je ook op op met wat er in beeld komt.

Voorbeeldje. Als ik een zwangere fotografeer in haar slaapkamer, dan let ik erop dat er geen storende zaken in beeld komen. Denk aan het waterflesje of waterbeker op het nachtkastje of de verlengsnoerdozen van de lampen en telefoons die naast het bed te zien zijn. Bij documentaire fotografie laat je dit allemaal staan, bij lifestyle fotografie, haal je deze dingen weg.

Wat doe ik wel en niet bij lifestyle fotografie?

Wel bij een lifestyle fotoshoot:

  • Ik geef mijn klanten tips t.a.v. kleding.
  • Ik haal zaken van tijdelijke aard uit het beeld, zoals lelijke stekkerdozen, een dode plant in de vensterbank, de kattenbak die net in beeld komt.
  • Ik klets gedurende mijn aanwezigheid met jou en je kinderen, zodat je je niet in het diepe gegooid voelt.
  • Ik geef  kleine aanwijzigingen – zoals ‘’allemaal op het bed springen en wie het hardst papa kan kietelen’’. En verder laat ik veel ”gewoon” gebeuren voor mijn lens.

Niet bij een lifestyle fotoshoot:

  • Ik gebruik geen flitsers, maar omarm natuurlijk daglicht wat ik tegenkom in je huis. Het licht wat ik tegenkom, daar speel ik mee, zodat je mooie, natuurlijke lichtinval krijgt.
  • Ik neem geen props mee – dus geen jurken/babyswaddles/dekentjes/mandjes enz. Juist het gebruik van je eigen, dierbare spullen zijn zo mooi om het verhaal van wie je bent en jullie zijn vast te leggen.

En wat vinden mijn klanten ervan? Lisa:  ”Wat is lifestyle fotografie een relaxte en mooie vorm van fotograferen, Nicole. Mijn gezin heb je op een prachtige en ongedwongen manier vastgelegd. Onze zoon die lekker op het bed kon springen. Terwijl ik zijn zusje kon voeden. En fijn dat je ons op weg hielp met de kleding. Dat en jouw gevoel voor styling maakt dat de foto’s van deze lifestyle fotoshoot zoveel sterker zijn geworden”.

Ook een mooie lifestyle fotoshoot boeken? Ik hoor graag van je!
Bekijk zeker ook even wat portfolio voorbeelden van lifestyle fotoshoots!

Nicole