Zwart-wit

Ik heb iets met zwart-wit foto’s. Nostalgie. Toen ik als klein meisje bij mijn Oma in Finnentrop logeerde, kon ik het niet laten om minstens één keer per logeerpartijtje de grote oude sigarendoos te pakken, en dan alle losse foto’s te bekijken. Foto’s van een leven vóór mijn tijd.  Van andere mode, van andere kapsels, andere auto’s, van familieleden in nog jongere jaren. En achter elk van die zwart-wit foto’s zat een magisch verhaal. Omdat je ziet in kleur, moet je bij het bekijken van een zwart-wit foto de effecten van het kleurloze in de foto zelf invullen. Wat voor kleur was die jurk waarin Oma als jong meisje voor de camera poseerde? En die schoentjes van tante, waren die rood gelakt?

 

Henri Cartier-Bresson

Het pure van zwart-wit fotografie heeft iets magisch. Het is meer artistiek, krachtiger en surrealistischer dan kleur.  En er zit een zweem van eigenheid tussen, wat je niet altijd bereikt met een kleurenfoto. Een van de eerste en hele bekende fotografen die prachtige zwart-wit foto’s maakte was Henri Cartier-Bresson (www.henricartierbresson.org). Foto’s van zijn hand had ik al eerder gezien maar het was pas tijdens mijn opleiding aan de Fotovakschool dat ik er ook een naam aan zijn foto’s kon geven.
Zijn stijl is herkenbaar:  samenvallen van een patroon van lijnen en vormen. “Het plezier zit in de geometrie, als alles klopt en op z’n plaats staat” was een van zijn bekende uitspraken, want hij vond dat je de eerste keer de foto gelijk in zijn verhouding goed op de plaat moest hebben gelegd. Geen bijsnijden achteraf. Een doodzonde vond hij.

 

Julie

Ik ben het op zich wel met Cartier Bresson eens. Bijsnijden doet vaak afbruik aan een bewust opgestelde compositie. Maar soms moet je bijsnijden als het onderwerp veel beweegt of je vlug je camera moet pakken om toch nog het onderwerp in elk geval op de foto te krijgen. Bijsnijden doe ik zelf ook niet zo heel vaak. Ik probeer de compositie gelijk goed in beeld te krijgen. En, met dit modelletje was het voor mij als fotograaf gemakkelijk werken. Zo poseren dat het bijna een natuurlijk gave was. En, ik heb daardoor niets hoeven bijsnijden!

meisje, kidsshoot, zwart-wit foto, Laren nh

 

x  Nicole