kust van Cornwall

Geslaagde vakantiefoto’s: 5 snelle tips

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Behalve na te denken over welke bikini in de koffer mee moet of welke spelletjes voor wat rust op de achterbank moeten gaan zorgen tijdens de autoreis, vergeet in elk geval één ding niet om in te pakken. Je camera! Absoluut noodzakelijk om onvergetelijke vakantiemomenten vast te leggen. En met deze 5 simpele en eenvoudige vakantiefoto tips, slaag je erin om nóg betere foto’s te maken.

1. Beweeg die ledematen

Cornwall kust bij laagtij

Heel veel foto’s nemen we vanuit ooghoogte: onderwerp zien, scherp stellen en klikken. Herkenbaar? Zulke foto’s kunnen wel eentonig en saai zijn. Beweeg je ledematen bij het fotograferen wat meer! Je krijgt een speelsere kijk op de wereld. Dus buig eens wat vaker door je knieën en schiet de foto vanaf die hoek. Of spring op een bankje, stoepje, helling en fotografeer je onderwerp van boven af. En als je heel lenig bent: foto’s vanaf een liggende houding geven een hele speelse invalshoek.


De kust van Cornwall gefotografeerd vanaf de verhoogde kade, zodat de grillige rotsen beter tot hun recht komen.

2.Wacht op het juiste moment

kust van Cornwall

Neem niet elke keer lukraak die foto, wacht even op het juiste moment. Wolken vóór de Spaanse zon? Laat die even voorbij drijven. Grote touringcar midden op het San Marco plein? Wacht even tot die achteruit is gereden en zet het plein dan op de foto.


Deze foto is genomen op een half bewolkte dag, net toen de zon weer voorzichtig begon te schijnen. De blauwe kleur van het water kwam zo frisser in beeld.

3. Details: sterk in beeld

visserstouw

Probeer de zoomoptie van je camera vaker uit om dichter bij je onderwerp te komen. Het zorgt voor interessantere foto’s met maar dramatiek en details.

4. Extra geheugenkaarten: onmisbaar

Soms kom je onverwacht mooie plekjes tegen of gebeurt er iets bijzonders voor je neus wat erom vraagt om vastgelegd te worden. En voor je het weet is je geheugenkaart vol.  Zorg er altijd voor dat je een extra geheugenkaart bij je hebt, of desnoods twee. Het is veel gemakkelijker om achteraf de foto’s die je vakantiealbum niet halen te verwijderen dan te leven met de gedachte ‘’had ik maar …”.

5. In de picture

Terugkomen van vakantie en merken dat jij op geen enkele foto staat? Omdat jij degene bent die altijd de foto’s maakt? Zonde! Vergeet niet om zelf ook even voor de lens te staan. Of geef de kinderen een eenvoudige wegwerpcamera mee op reis. Dat zorgt voor veel fotoplezier en levert vaak grappige foto’s op van jou mét je gezin.

Tot slot, vakantie is er vooral ook om lekker te ontspannen. Ongeacht of je over de landsgrenzen heen gaat reizen of in je eigen dorp blijft, geniet vooral van je vakantie.


Nicole