TIPS TER VOORBEREIDING OP JE NEWBORNSHOOT

In-home newborn sessie gids

MIJN NEWBORN FOTOSESSIES ZIJN SPONTAAN EN RELAXT, WAARBIJ JULLIE HEERLIJK
GENIETEN VAN ELKAAR EN ONDERTUSSEN MAAK IK DE MOOISTe HERINNERINGEN

Hoe je voorbereiden?

Onze afspraak staat in je agenda voor jullie prachtige en relaxte newbornshoot in de gezelligheid van je eigen huis. Géén gesjouw om een luiertas in te pakken en met je baby en evt oudere kindjes naar een studio te moeten reizen. Maar gewoon alles dicht bij de hand thuis.
Hoe fijn en ontspannen is dat!
En, voor later ook zó leuk om terug te kunnen kijken op de herinneringen van die eerste kraamweken in je eigen huis.

Maar…hoe bereid je je nu voor op jullie fotosessie?
Ik geef je graag hier handige tips zodat jullie ontspannen richting de sessie toeleven.

Je hebt net een baby gekregen, dus je huis hoeft niet van top tot teen opgeruimd te zijn! Wanneer ik bij jullie ben, bekijk ik de mogelijke ruimtes om te kunnen fotograferen. Als het nodig is, trek ik gordijnen of luxaflex open. Wellicht verschuif ik een stoel of tafeltje voor optimale shoot- & lichtstandpunten.

Wel is het handig om de vloeren vrij te maken van speelgoed en het aanrecht/nachtkastjes te ontdoen van spulletjes die je liever niet terug wilt zien op de foto (babyfoon, waterfles, de vaat van het aanrecht enz).

Waar ga ik jullie fotograferen?In welke ruimtes van jullie huis ga ik jullie fotograferen? Vaak zijn de babykamer, die je met zorg heb ingericht, en jullie slaapkamer geschikte plekken voor de fotosessie, o.a. vanwege het grote bed.

Ten aanzien van het beddengoed: lichte stoffen weerkaatsen licht (zeker handig bij donkere slaapkamers en grijze winterdagen). Er zijn prachtige kleurrijke en patroonrijke dekbedovertrekken te verkrijgen, maar, ik heb écht de voorkeur voor een wit of licht effen dekbed overtrek of hoeslaken (niet van glimmende zijde, dat reflecteert namelijk teveel).
Wit/crème kleurig beddengoed geeft dit frisse beelden, en trekt je oog gelijk naar de personen op de foto. Felle kleuren geven een kleurzweem op je huid, wat niet mooi is.
Mocht je alleen een donker of geprint overtrek hebben, kan je er wellicht eentje lenen.

Daarnaast probeer ik ook andere geschikte plekken in jullie huis te betrekken, afhankelijk van de lichtinval / sfeer. Denk dan bijvoorbeeld aan een mooie hal, brede trap, jullie in de deuropening van jullie huis, in de woonkamer, bij de keuken/kookeiland enz. Deze plekken kunnen namelijk best speelse fotohoeken opleveren.
Ik maak ook detailfoto’s. Dat hoort namelijk ook bij lifestyle fotografie. Zoals het geboortekaartje, de inrichting van de babykamer, knuffels, leesboekje, wiegje enz.
En ik kan ook een mooi Mozesmandje, je favoriete dekentjes of z.g. “swaddles” van je babytje betrekken in de foto’s. Zorg dat je deze items allemaal klaar hebt liggen.

Vol buikje & een warm huis

1-3 dagen vóór jullie fotoreportage neem ik contact met jullie op om het tijdstip met jullie af te stemmen. Vaak is na een voedingsmoment handig, want dan is je kleine lekker slaperig voor onze fotosessie. Mocht je ook enkele voedingsfoto’s wensen, dit kunnen we zeker doen, bijvoorbeeld aan het begin van de sessie. Laten we dan afspreken rondom voedingstijd.

Heeft je baby last van buikkrampjes?
Een warm bad in de ochtend kan helpen om te relaxen.
Laat me weten als je baby last heeft van (lichte) reflux. Dan kan ik daar met de houdingen tijdens de shoot zoveel mogelijk rekening houden.

Voor newborns is het belangrijk dat de temperatuur binnen behaaglijk aanvoelt, zeker voor het maken van foto’s van ontblote voetjes/beentjes. Baby’s zijn dan veel meer in hun sas. Ong. 23 graden is het fijnst voor pasgeboren baby’s. Zet daarom in de winter de verwarming ook even aan in de slaapkamer- /babykamer.

Wordt er een hittegolf voorspeld, met temperaturen boven 30 graden?
Omdat ik bij jullie thuis kom en niet precies weet hoe jullie huis is gebouwd c.q is gelegen (plat dak, op het Zuiden enz), is het voor mij lastig bepalen of een shoot v.w. de warmte door moet gaan. Veiligheid en comfort voor jullie kleintje is bij mij een belangrijk uitgangspunt. Er zijn daarom 2 opties
1) ik kan vroeg beginnen, als het bij jullie thuis niet te warm in huis is of wordt.
2) we verplaatsen de shoot naar een nieuwe datum wanneer het niet meer zo heet is.

Oudere kinderen erbij


TIP 1

Maak je niet druk of de oudere broertjes/zusjes wel of niet mee gaan werken.
Vertel enkele dagen vooraf dat Nicole een paar foto’s gaat maken van jullie allemaal en van iedereen. Ook dat de lievelingsknuffel op de foto mag!
Geef vooral positieve aandacht vóór en tijdens jullie fotosessie. En blijf lachen.

TIP 2

Zijn ze wat verlegen?
Geen probleem.
Een verlegen kindje kan extra knuffels krijgen terwijl mama met de baby knuffelt of samen met papa een boekje lezen. Samen de babyteentjes tellen of buikje aaien gaat een heel eind. We forceren niets qua poses, want dat werkt averechts.
Go with the flow, is mijn motto.

TIP 3

Zorg dat ze niet te moe of hongerig zijn voordat ik kom.
En als het tijdens de sessie even niet lijkt te gaan, extra rozijntjes (verborgen bij de hand houden) of een stukje appel kan weer wat happy moments en glimlachjes op gezichtjes toveren.
Dan halen we wel deze “trucjes” uit de kast.
Komt goed!

Look good, feel good

Nadenken over de kleding die jullie aantrekken is zeer zeker een belangrijk onderdeel in de voorbereiding van jullie newbornr-/babyeportage. Besteed hier écht even voldoende aandacht aan en duik niet de avond vóór jullie fotosessie de kledingkast in, dat geeft geheid stress. Wellicht ligt je favoriete trui namelijk nog in de was, of pas je je lievelingsjurk nog niet na de bevalling. En dan begint de stress.

Ik help jullie graag op weg en heb een hele handige aparte blog met waardevolle kledingtips voor je geschreven. Lees straks daarom deze blog door en bookmark deze:
“Hoe plan je je outfit voor jullie newborn sessie”

OUTFITS

Kleding: wat werkt altijd?

 • Stem de kledingkleuren van iedereen af. Laat 2-3 kleuren terugkomen in het geheel. Dat werkt heel mooi.
 • Natuurlijke kleuren – en combi’s doen het altijd goed: wit- , crème-tonen, mosterd, olijfgroen, (roest)oranje/bruin.
  Zachtblauw met wit en grijs is eveneens prachtig. Net als steenrood met oud-roze en bruin. Zie de moodboards hieronder.
 • Voor je baby liever een maatje te klein qua onesie of topje, dan eentje waar de armen en beentjes in verdwijnen.
 • Soepel vallende stoffen zijn mooi, en zorg dat kleding niet te strak bij de armen/nek zit.
 • Laagjes werken altijd, zeker als je je post-zwangerschapsbuik nog ietwat wilt verhullen.

… en wat werkt niet?

 • Geen grote logo’s of merknamen duidelijk in zicht.
 • Ga niet voor de “matching outfits“, ofwel iedereen in witte bovenkleding en een blauwe spijkerbroek.
 • Kies geen truien of hemdjes waarbij je de pluizen en pillen op stof ziet.
 • Blijf weg van donkere en felle kleuren in de tinten (hard)roze, (hard)geel, fel rood, en ook geen zwart of neon kleuren. Hieronder ter inspiratie mooie kleurencombi’s om je op weg te helpen.

kleurentips…

Moodboard

extra tips

Verzorging


 • Je handen en blote voeten kunnen in beeld komen. Zorg voor nette nagels, een frisse laag nagellak als je dat vaak draagt, en vet je handen extra in de avond voor de shoot.
 • Een beetje make-up is zeker mooi, blijf wel bij jezelf. Een bezoek aan een visagiste, mag, maar is niet nodig. Voor de ogen (opslag) is het mooi als je de wimpers (extra) aanzet met mascara.
 • Heb je van nature een bleke gezichtskleur? Wat rouge/bronzing poeder voor een blosje op je wangen kan net die “frisse” blik geven.
 • Draag je thuis lippenstift, dan kan je dat natuurlijk ook dragen. Houd het wel natuurlijk, dus liever geen fel-rood, eerder een zachte lipgloss of gedemptere kleur.
 • Belangrijk is dat je jezelf fijn voelt in hoe je eruit ziet en wat je draagt!
Moeder houdt haar pasgeboren baby in haar armen voor zich terwijl ze in de babykamer staat.

nog

VRAGEN?


Neen, ik neem geen accessoires mee. Als je zelf mooie dekentjes, inbakerdoeken hebt, of bijvoorbeeld zo’n mooi Mozesmandje, dan graag! Leg deze items dan klaar vóór onze fotosessie.

De meeste newbornssessies duren ong 1,5 uur gemiddeld. Maar met onrustige baby’s en grotere kindjes kan dat wat uitlopen. Plan in elk geval geen afspraken na de fotoreportage in, in geval we uitlopen.

Het is ok, en zeker iets wat vaker geberut. Een nieuw familielid is een grote happening. Soms werken makkelijke vragen als “waar ruikt de baby naar”. En soms ook niet. We gaan gewoon met de flow, en ik forceer zeker niets.

Stress niet, geen probleem!
Belangrijkste voor mij is dat ik jullie liefde samen en onderling vastleg in de chaos die soms komt met een nieuw gezinslid. Haal zelf zaken weg die je niet in beeld terug wilt ziet komen, zoals de luiermand, babyfoon op het nachtkastje enz. Als ik bij jullie ben, kijk ik ook nog even goed naar het geheel. Komt goed, dus!

ZEKER!! 90% van mijn klanten appt of mailt mij ruim voor de shoot met de kledingsetjes die ze samengesteld hebben en vragen mij even mee te kijken en advies te geven.
Dus, bij enige twijfel of voor een advies van wat je samen hebt gestel, doen!
Mocht je wat missen in de tips ter voorbereiding op je lifestyle newbornshoot, schroom niet het me te vragen! Bel, app of mail me!