TIPS TER VOORBEREIDING OP JULLIE GEZINSSHOOT

Gezinsfotosessie guide

MIJN GEZINSFOTOSESSIES ZIJN SPONTAAN EN RELAXT, EN TERWIJL JULLIE SAMEN LEKKER BEZIG ZIJN, MAAK IK DE MOOISTe HERINNERINGEN

Hoe je goed voorbereiden?

Yes! Jullie gezinsshoot staat ingepland.

En nu wil je vast weten hoe je je adequaat voorbereid op jullie gezinsshoot. Lees deze guide door, dan ben je al een stap in de juiste richting van een goede voorbereiding. Tip: bookmark deze pagina op je computer, zodat je er vaker naartoe kunt klikken.

Gezinsshoots met kinderen boven 1 jaar houd ik in principe buiten. Omdat kinderen de ruimte hebben om te rennen en te ravotten. En ze worden ook niet afgeleid van hun eigen speelgoed, de tv of de Ipad/Iphone.

Buitenshoots houd ik voornamelijk tussen april-oktober, bij voorkeur vroeger in de ochtend dwz vóór/uiterlijk om 10 uur afspreken of later op de middag, na 15:30 uur vanwege het zachtere licht. Wat het resultaat van de shoot mooier maakt. Hoe meer je rondom 12 uur afspreekt, zeker op een zonovergoten dag, hoe harder het licht in gezichten. En dat fotografeert minder mooi.

Het weer

Voor buitenshoots zijn we afhankelijk van het weer. Houd onze geplande shootdag daarom zoveel mogelijk vrij van andere afspraken, zodat we wat meer kunnen schuiven qua shoottijd als het weer wisselvallig is die dag.

Meestal beslis ik de dag vóór je shoot of die door kan gaan en hebben we hier telefonisch of via whatsapp contact over. Als de shoot uitgesteld wordt door het weer of ziekte, dan prikken we een nieuwe datum.

Locatie. locatie.locatie

De locatie, die is belangrijk! Ik ben fan van plekken met zandgronden, naaldbos, watertjes omdat kinderen ook lekker kunnen ravotten. Maar er zijn legio mogelijkheden.
Wellicht ken jij ook een leuke locatie, zoals de stad waar jullie wonen, een park met leuke laantjes, of iets heel anders zoals een boerenbedrijf.

Laat me dit tijdig weten, want niet alle locaties zijn zo maar openbaar, kostenloos en vrij toegankelijk voor fotoshoots. Zo vraagt Natuurmonumenten tegenwoordig een onkostenvergoeding en moet je een fotoshoot op een van hun natuurlocaties 6 weken van te voren aanvragen.

Ga ervan uit dat we bij onze afgesproken locatie wandelen van shootplek naar shootplek en niet op een en dezelfde plek blijven om alle foto’s te maken. Want dat geeft meer variëteit en houdt kindjes ook bezig, als we ”op avontuur” gaan.

Het is heel belangrijk om onze afgesproken tijd aan te houden. Niet alleen vanwege lichtinval maar zeker ook v.w. het verwachte weer (zoals verspreide buien die kunnen vallen op een wisselvallige dag).

Het beste is om een kwartier eerder qua aankomsttijd in te plannen. Als we om 09:30 uur afspreken, mik dan op een aankomsttijd van 09:15 op de afgesproken locatie.
Zo kan iedereen even landen na de autorit (sommige kindjes vallen in slaap en hebben dan even nodig om weer vrolijk voor de dag te komen), kan een schone luier nog even aangetrokken worden enz.

Poseren we?

Laat het aan mij over wat de kindjes (en jullie) moeten gaan doen. Mijn uitgangspunt is om verschillende fotomomenten in verschillende samenstellingen van jullie vast te leggen.

Wat gaan we doen?

Ik documenteer de momenten vol interactie, met authentieke glimlachjes en beweegmomentjes. Maar zal ook foto’s maken waarbij de kids in de camera kijken.

Moedig je kinderen bij voorbaat niet aan om ”te lachen naar Nicole”. En laat ze zeker geen ”cheese” zeggen!

Zo kan ik de mama’s en papa’s vragen om de kleintjes op de schouder nemen, tikkertje te doen met elkaar, schelpen te gaan zoeken, even met mama te gaan zitten, waarbij ik dan een paar vraagjes stel.

In principe zijn het allemaal dingen die kinderen leuk vinden en het zorgt ook voor een ontspannen sfeer.
En ouders, blijf lachen, trek geen moeilijke gezichten als de kinderen even niet lijken mee te werken. Laat de gedachte los dat alles perfect moet zijn. Juist een beetje chaos, of een huilmomentje kan weer even nodig zijn om ”back on track” te komen.

Ik regisseer het geheel, geef aanwijzingen waar we naar toe lopen, stel vragen en kan bij een eventueel ”inzakkend” momentje de regie herpakken.

Extra tips


Tip 1

Vertel enkele dagen voorafgaand aan onze fotosessie, dat Nicole een paar foto’s gaat maken van jullie allemaal en van iedereen. En, als ze dat spannend vinden, dat ook de lievelingsknuffel op de foto mag!
Geef vooral positieve aandacht vóór en tijdens jullie fotosessie. Dat helpt!

Tip 2

Zijn ze wat verlegen?
Geen probleem.
Een verlegen kindje kan extra knuffels krijgen of lekker met papa een stukje lopen en kroelen. Ook dat zijn mooie momenten om vast te leggen. We forceren niets qua poses of opdrachten, want dat werkt averechts.
Go with the flow, is mijn motto.

Tip 3

Zorg dat ze niet te moe of hongerig zijn.
En als het tijdens de sessie even niet lijkt te gaan, extra rozijntjes (verborgen bij de hand houden) of een stukje appel kan weer wat happy moments en glimlachjes op gezichtjes toveren.
Dan halen we wel deze “trucjes” uit de kast.
Komt goed!

Zand en volle buikjes

Houd er rekening mee dat er momenten zijn tijdens de buitenshoot dat jullie op de zanderige-/vochtige grond zitten. Ik vind het tof als jullie je daar niet te druk om maken. Zo blijven we in het moment. Als het net heeft geregend en de grond vochtig is, kan ik me voorstellen dat jullie geen natte broeken willen krijgen. Breng dan een (neutrale kleur) plaid of deken mee, liefst in kleuren die niet vloeken met wat je aan wilt doen.

Zorg ervoor dat de kindjes genoeg gegeten en gedronken hebben. Breng een snack mee, wat we achter de hand houden als de energie wat lijkt weg te zakken. Let erop dat deze snacks geen ”sporen achterlaten” op handen, kleding en/of makkelijk tussen de tanden gaan zitten, zoals chocolade, iets met veel kruimels, of chocolade melk. Kies eerder voor een snack als een appelpartje, rozijnen, en water.

Verder is het handig om een (grote) boodschappentas mee te nemen met:

 • vestjes (voor als het op open vlaktes wat meer waait)
 • speelgoed (schepje, emmer, bellenblaas, windvaantje, liefst niet al te fel afstekend qua kleur)
 • extra luiers, kleding in geval van een ongeluk onderweg naar onze locatie of tijdens de shoot
 • klein handdoekje voor afvegen van vieze handen, zand onder de voeten
 • lievelingsknuffel – just in case (en die mag ook op de foto)
 • snackje
 • paraplu voor het geval het tussendoor even heel licht zou kunnen spetteren

Ik kijk gewoon even gedurende de sessie hoe een en ander verloopt, en of we wat aan speelgoed en/of de knuffel uit die boodschappentas te voorschijn moeten halen.
Lachende moeder knuffelt haar 2 meisjes en kijkt naar de vader tijdens een fotoshoot op de Soesterduinen.

Look good, feel good

Nadenken over de kleding die jullie aantrekken is een belangrijk onderdeel in de voorbereiding van jullie fotoreportage. Want, aandacht hieraan geven, geeft nog mooiere foto’s, echt!
Ga vooral niet de avond of de ochtend van jullie shoot de kasten induiken, dat is te stressvol, zeker voor jou, mama, want jij wil je ook nog rustig kunnen voorbereiden op de fotosessie.

Lees straks daarom deze blog door:
“Wat trekken we aan als gezin voor onze fotosessie”

Outfits

Kleding: wat werkt altijd?

 • Houd rekening vwb de locatie. Denk na over de waar je heen zult gaan en wat werkt/niet werkt. Zo is het beter om geen hakken te dragen als we in duinen rondlopen bijvoorbeeld. Liever dan blote voeten, of mooie platte sandalen.
 • Stem de kledingkleuren af. Laat liefst 2-3 kleuren terugkomen in het geheel. Dat werkt heel mooi!
 • Natuurlijke kleuren – en combi’s doen het altijd goed: wit- , crème-tonen, mosterd, olijfgroen, (roest)oranje/bruin.
  Zachtblauw met wit en grijs is eveneens prachtig. Net als steenrood met oud-roze en bruin. Zie de moodboards hieronder.
 • Soepel vallende stoffen zijn mooi, en zorg dat kleding niet te strak bij de armen/nek/buik zit. T-shirts kunnen snel aan de onderkant flubberig ogen, let even op de keus hierin die je maakt.
 • Laagjes werken altijd, en staan zwierig op de foto tijdens rennen, rondjes draaien enz.
 • Trek je outfit enkele dagen vóór de sessie al aan, want dan ben je er zeker van dat je je er happy in voelt. Zo niet, dan is er nog genoeg tijd om iets anders te kiezen.

… en wat werkt niet?

 • Shirts met logo’s, merknamen, Disney figuren leiden af. Ze zijn ook nog eens modegevoelig.
 • Liever geen exacte “matching outfits” (iedereen in witte tops en een blauwe spijkerbroek, bijvoorbeeld).
 • Blijf weg van truien, vestjes en kleding waar je pluizen en pillen (duidelijk) op ziet.
 • Vermijd donkere kleuren, zeker zwart voor buiten. Dat is heel hard en maakt de (gezichts)huid snel bleek . Datzelfde geldt voor felle en neon kleuren. Hieronder ter inspiratie mooie kleurencombi’s om je op weg te helpen.

kleurentips…

Moodboards

extra tips

Verzorging


 • Vies worden met kleine kindjes buiten, dat gebeurt. Ga ervan uit dat handen en blote voeten in beeld komen. Check bij iedereen de nagellengte en haal oude nagellak eraf; dat ziet net wat verzorgder uit.
 • Houd je make-up natuurlijk omdat we naar buiten gaan. Voor de ogen (opslag) is het mooi als je de wimpers (extra) aanzet met mascara. Rode lippenstift liever niet, tenzij je dat ook draagt als je met de kinderen buiten bent.
 • Belangrijk is dat je jezelf fijn voelt in hoe je eruit ziet en wat je draagt!

Vragen?


Het weer is nogal veranderlijk. Meestal beslis ik de dag/avond vóór de afgesproken sessie of de shoot doorgaat, en zo ja, welk tijdstip we dan aan gaan houden. Houd daarom jullie fotoshoot dag vrij van afspraken, zodat we kunnen schuiven. Dat is makkelijker dan een nieuwe datum prikken.

De meeste gezinssessies duren ong 1- tot max 1,5 uur gemiddeld. Dan zijn de kindjes echt wel klaar met alles.

Dat is ok, en zeker iets wat vaker gebeurt. Vaak ontdooien ze als we op avontuur gaan, bomen klimmen, wie het hardst kan rennen. En, soms is het ook gewoon goed om het te laten voor wat het is. Als je kindje graag bij je blijft, en achter je jurk wil schuilen, is dat ook helemaal goed. Want, ook dit is een kindfase die erbij hoort. En forceren om op de foto te gaan werkt averechts.

Geen probleem, ik wel! Ik ken veel leuke plaatsen om af te spreken. Dat kan in de natuur zijn, of gezellig in een stad. Stadsshoots zijn ook heel erg tof! Hieronder zie je een blog met foto’s die we in Utrecht hebben gemaakt.

Absoluut, want heel veel klanten gingen je daarin voor.
En, mocht je wat missen in de tips ter voorbereiding op je gezinsshoot of je wilt nog wat weten, schroom niet het me te vragen! Bel, app of mail me!