TIPS TER VOORBEREIDING OP JULLIE zwangerschapsshoot

Buikfotosessie guide

Sereen, ongedwongen – dat zijn mijn zwangerschapsfotosessies

Hoe moet je je goed voorbereiden?

Zo bijzonder is deze fase: zwanger van dit kindje! En omdat dit slechts 9 maanden van jou leven duurt, is het zo waardevol om foto’s van deze periode te hebben, waarbij je nieuw leven draagt.
Dus, heel fijn dat we een shoot datum hebben ingepland in onze agenda’s!

Om je op weg te helpen richting deze fotosessie, heb ik deze guide opgesteld. Tip: bookmark ‘m op je computer. Zo kan je deze vaker even nalezen.

Zwanger stel knuffelt elkaar, zittend op de trap.
Dit stel vond het beste moment om hun zwangerschapsshoot te plannen rond de 30 weken.

Locatie. locatie.locatie

We kunnen jullie fotosessie binnen of buiten houden.

Binnen

Een voordeel van binnenshoots is dat je 1-2x van kleding kan wisselen. En het is wat makkelijker om blote buikfoto’s te maken, waarbij je je op je gemak voelt (zonder meekijkers).

Goed licht binnen is voor het fotograferen een pré. Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijk daglicht en gebruik geen flitsers. In de wintermaanden (nov-maart) begin ik daarom binnen niet te shooten vóór 10:00/10:30 en shoot ik niet na 14:00 uur. Is het een hele donkere, winterse grauwe regendag en heb je een heel donker huis, overleg dan even met me. Het kan een enkele keer voorkomen dat we dan v.w. de lichtinval bij kleine ramen jullie shoot een dag/paar dagen moeten uitstellen. In het voorjaar/zomer kunnen we meestal 09:30/10:00 uur aanhouden.

Ik fotografeer buikshoots binnen vaak in de slaapkamer. Ten aanzien van het beddengoed: lichte stoffen weerkaatsen licht (zeker handig bij donkere slaapkamers en grijze winterdagen). Wit/crème kleurig beddengoed geeft dit frisse beelden, en trekt je oog gelijk naar de personen op de foto. Prints en fellere kleuren geven daarnaast een kleurzweem op je huid, wat niet mooi is. Als je geen donker of geprint overtrek hebt, misschien kan je eentje lenen?

Ook andere geschikte plekken in jullie huis zijn te betrekken, afhankelijk van de lichtinval / sfeer qua speelse hoeken. Zoals een mooie hal, op een brede trap, jullie in de deuropening van jullie huis, in de woonkamer, bij de keuken/kookeiland enz.

Wanneer ik bij jullie ben, kijk ik naar de ruimtes. Ik trek gordijnen of luxaflex, indien nodig, open. Wellicht verschuif ik een stoel of tafeltje voor optimale shoot- & lichtstandpunten. Haal items uit het oog die je liever niet op de foto terug ziet zoals een babyfoon, snoeren bij het bed, tissues op het nachtkastje, speelgoed in de woonkamer enz.

Buiten

Een zwangerschapssessie kan heel goed ook buiten. Ik ga graag naar bos/zandgrond en strand & duinen hiervoor. Houd er wel rekening mee dat niet alle locaties zo maar openbaar en vrij toegankelijk zijn voor fotoshoots. In de natuurgebieden van Natuurmonumenten moet tegenwoordig vooraf gereserveerd en een onkostenvergoeding betaald worden.

Midden op een zonnige dag shoot ik liefst niet buiten, tenzij er voldoende schaduw met weerkaatsende onderdelen zijn (zoals zand, (zand)paadjes). En groen op groen (denk shooten in een park met groen gras en groene bomen boven je) raad ik ook af v.w. de groene kleurzweem die dit op de gezichten geeft.

Ga ervan uit dat we bij onze afgesproken locatie wandelen van shootplek naar shootplek en niet op een en dezelfde plek blijven om alle foto’s te maken. Maar ik houd rekening met wat je fysiek aan kan. Heb je last van je bekken, dan wordt het rondje wat kleiner.

Het is heel belangrijk om onze afgesproken tijd aan te houden. Niet alleen vanwege lichtinval maar zeker ook v.w. het verwachte weer (buien die kunnen vallen op een wisselvallige dag).

Over het algemeen besluit ik de dag vóór je fotosessie of die buiten door kan gaan. Daar hebben we dan nog telefonisch of via whatsapp contact over. Graag vraag ik je om onze geplande shootdag zoveel mogelijk vrij van andere afspraken, zodat we wat meer kunnen schuiven qua shoottijd als het weer wat wisselvalliger is die dag.

.

Poseren we?

Mijn uitgangspunt is om verschillende fotomomenten in verschillende samenstellingen van jou/jullie en je zwangere buik vast te leggen.
Heb je al kinderen? Dan documenteer ik graag momenten vol interactie, met authentieke glimlachjes. En zeker geen ”say cheese” momenten.
Ik geef jullie makkelijke aanwijzingen zoals tikkertje spelen, of even kijken of papa of jullie harder kunnen rennen. In principe zijn het allemaal dingen die kinderen leuk vinden en het zorgt ook voor een ontspannen sfeer. En ouders: blijf lachen, trek geen moeilijke gezichten als de kinderen even niet lijken mee te werken.

Kortom, ik regisseer het geheel, en zorg dat jij en je mooie buik ook voldoende op de foto komen.

Buikshoot met kinderen


Tip 1

Maak je vooraf niet druk of jullie kindjes wel of niet mee gaan werken.
Vertel enkele dagen vooraf dat Nicole een paar foto’s gaat maken van jullie allemaal, van de baby in de buik en van iedereen. Ook dat de lievelingsknuffel op de foto mag!
Geef vooral positieve aandacht vóór en tijdens jullie fotosessie.

Tip 2

Zijn ze wat verlegen?
Geen probleem.
Een verlegen kindje kan extra knuffels krijgen of lekker met papa een stukje lopen en kroelen. Ook dat zijn mooie momenten om vast te leggen. We forceren niets qua poses of opdrachten, want dat werkt averechts.
Go with the flow, is mijn motto.

Tip 3

Zorg dat ze niet te moe of hongerig zijn.
En als het tijdens de sessie even niet lijkt te gaan, extra rozijntjes (verborgen bij de hand houden) of een stukje appel kan weer wat happy moments en glimlachjes op gezichtjes toveren.
Dan halen we wel deze “trucjes” uit de kast.
Komt goed!

Zand! En een tas

Voor sommige foto’s vind ik het fijn als jullie op de grond zitten. Ik kan me voorstellen dat als de bodem nog wat vochtig aanvoelt, je liever niet zonder een plaid op de grond wilt zitten. Stop dan een (neutrale kleur) plaid of deken in een grote boodschappentas, liefst in kleuren die niet vloeken met wat je aan wilt doen.

Verder handig om een (grote) boodschappentas mee te nemen met:

 • vestjes (voor als het op open vlaktes wat meer waait)
 • speelgoed (schepje, emmer, bellenblaas, windvaantje, niet al te fel qua kleur)
 • extra luiers, kleding in geval van een ongeluk onderweg naar onze locatie of tijdens de shoot
 • lievelingsknuffel – just in case (en die mag ook op de foto)
 • snackje
 • paraplu voor het geval het tussendoor even heel licht zou kunnen spetteren

Breng voor je kleintjes een snack mee, die we uit de tas toveren als het even niet lijkt te gaan. Liefst een snack dat geen vieze handen of mondjes achterlaat, zoals chocolade(koekjes), kleverige frisdrank enz. Appelpartjes, een banaan, rozijnen, water zijn fijne alternatieven.

Ik kijk gewoon even gedurende de sessie hoe een en ander verloopt, en of we wat aan speelgoed en/of de knuffel uit die boodschappentas te voorschijn moeten halen.
Look good, feel good

Nadenken over de kleding die jij en je partner/kinderen aantrekken is een belangrijk onderdeel in de voorbereiding van jullie buikreportage. Want, aandacht hieraan geven, geeft nog mooiere foto’s, echt!
Ga vooral niet de avond of de ochtend van jullie shoot de kledingkasten induiken. Dat is te stressvol, zeker om je rustig te kunnen voorbereiden op de fotosessie.

Lees straks daarom deze blog door:
“Wat trek je aan voor je buikshoot”

Outfits

Kleding: wat werkt altijd?

 • Houd met je kleding rekening vwb de locatie. Gaan we naar zee/in duinen of zandgrond? Slippers, sandalen of blote voeten werken dan beter dan laarzen of hakken.
 • Stem de kledingkleuren af. Laat 2-3 kleuren terugkomen in het geheel. Dat werkt heel mooi!
 • Natuurlijke kleuren – en combi’s doen het altijd goed: wit- , crème-tonen, mosterd, olijfgroen, (roest)oranje/bruin.
  Zachtblauw met wit en grijs is eveneens prachtig. Net als steenrood met oud-roze en bruin. Zie de moodboards hieronder.
 • Voor een streeploze blote buikfoto is het belangrijk dat je één uur vóór de shoot geen knellende kleding draagt (zoals een broek met strakke band over je buik).
 • Soepel vallende stoffen zijn mooi, en zorg dat kleding niet te strak bij de armen/nek zit. Je buik mag juist wel geaccentueerd worden.
 • Laagjes werken altijd, en staan zwierig op de foto tijdens wandelen en bij wind enz.
 • Trek je outfit enkele dagen vóór de sessie al aan, want dan ben je er zeker van dat je je er happy in voelt. Zo niet, dan is er nog genoeg tijd om iets anders te kiezen.

… en wat werkt niet?

 • Shirts met logo’s, merknamen, en hemdjes van de kindjes met Disney figuren leiden af en zijn te modegevoelig.
 • Iedereen in een witte top en blauwe jeans (“matching outfits“) is niet nodig.
 • Pluizen en pillen op truien, vestjes en stoffen van kleding is niet mooi, check de kleding hierop.
 • Vermijd donkere kleuren, zeker zwart voor buiten of als shirt of vest dichtbij je gezicht. Dat geeft een heel hard contrast. Voor ondergoed kan dat wel, overigens. Blijf ook weg van felle en neon kleuren. Hieronder ter inspiratie mooie kleurencombi’s om je op weg te helpen.

kleurentips…

Moodboards

extra tips

Verzorging


 • Zeker bij buikfoto’s, komen jullie handen in beeld. Check even bij jezelf of je nagels mooi genoeg zijn, haal oude nagellak eraf en/of voorzie de nagels van een nieuw laklaagje. Ruwe handen mogen nog even wat vette crème nodig krijgen. Check ook of de handen van manlief wat extra aandacht nodig hebben.
 • Houd je make-up stijl aan zoals je dat gewend bent. Voor de ogen (opslag) is het wel extra mooi als je de wimpers aanzet met mascara. Rode lippenstift liever niet, tenzij je dat overdag ook draagt. Wat rouge kan een bleke gezichtshuid wat opfrissen.
 • Belangrijk is dat je jezelf fijn voelt in hoe je eruit ziet en wat je draagt!
nog

vragen?


Alleen als het de hele dag regent, kan een shoot buiten niet doorgaan. We kunnen altijd naar binnen. Probeer wel de dag zoveel mogelijk vrij te houden van andere afspraken zodat we kunnen schuiven.

De meeste buikshoots binnen / buiten duren ong 1- tot max 1,5 uur gemiddeld.

Als je kindje graag bij je blijft, en achter je jurk wil schuilen, is dat ok. Ik forceer niets. En geef ze dan juist aan het begin wat ruimte. Vaak ontdooien ze gedurende de fotosessie wel.

Geen probleem, ik wel! Er zijn legio plaatsen te bedenken voor een toffe buikserie. Soms moet je er een klein stukje voor rijden, maar ik help jullie graag op weg.

Uiteraard! Heel veel klanten gingen je daarin al voor. App of mail me en dan kijk ik graag mee cq overleg ik graag met je.
Mocht je wat missen in de tips ter voorbereiding, svp bel, app of mail me!